Saltar al contenido

PD10. Els codis QR (NOU!)

Objectius

  • Entendre el concepte de codi QR i les seves aplicacions en la vida quotidiana.

Continguts

Conceptes:

  • Els codis QR

Procediments:

  • Llegir i generar codis QR

Proposta d’activitats

Consideracions prèvies:

El codi QR (sigla provinent de l’anglès Quick Response o resposta ràpida) és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu quadrada de punts dissenyada per ser llegida amb la càmera d’un telèfon intel·ligent o tauleta tàctil entre d’altres. Són cada vegada són més comuns en les revistes i anuncis. També es poden veure codis QR en les targetes de presentació, de manera que simplifiquen la feina d’introduir detalls individuals d’un nou client a l’agenda d’un telèfon mòbil. També són cada cop més utilitzats en les entrades a recintes; teatres, recintes esportius, recintes culturals on el sistema de control d’accés detecta el codi QR.

Els codis QR es poden utilitzar en el mòbil de Google Android com a sistema operatiu a través de la seva pròpia aplicació Google Goggles o d’escànners de codi de barres, com ZXing. El navegador és compatible amb la redirecció d’URI, que permet als codis QR enviar les sol·licituds existents en el dispositiu. El sistema operatiu Symbian de Nokia disposa d’un escànner de codi de barres que pot llegir codis QR. Mbarcode és un lector de codi QR per al sistema operatiu Maemo. En el iOS d’Apple, el lector de codis QR no està inclòs però existeixen més de 50 aplicacions de pagament i gratuïts disponibles amb capacitats d’escaneig que vinculen a la URI.

Per tal que els alumnes vegin com es llegeix un codi QR, cal tenir instal·lat un lector al mòbil o tauleta des del qual es farà la lectura. Han de disposar, lògicament, de càmera fotogràfica, ja que els lectors fan la captura utilitzant la càmera del terminal. Existeixen actualment molts lectors de codis QR o QR Codes per als principals fabricants de terminals i sistemes, també gratuïts i de qualitat. En aquesta pàgina trobareu els lectors de QR Codes més populars:

Els alumnes hauran de descarregar-se una de les aplicacions que permeten la lectura de codis QR en el seu mòbil. En aquest nivell, COMPETIC 2, és d’esperar que les reticències no siguin tan fortes com en cursos inferiors. En qualsevol cas, l’ús dels dispositius mòbils és un dels continguts importants de COMPETIC, i els alumnes han d’estar disposats a utilizar-los per tal de poder tenir en compte totes les possibilitats que aprendran a classe. En el cas de que no disposin d’un telèfon intel·ligent, evidentment no podran realitzar les pràctiques, però això no hauria d’impedir que altres alumnes que sí que en tenen les facin.

  • Descarregar-se en el dispositiu mòbil una app de lectura de codis QR, i realitzar una cerca per l’entorn —botigues, cartells publicitaris…— de codis QR i llegir-los. En les següent sessió es comenten els resultats. Quina informació apareix? Resulta una eina útil? Totes les lectures efectuades apunten a la mateixa tipologia d’informació?
  • Generar codis QR mitjançant un programa descarregat a l’ordinador o en línea. Pensar prèviament quin tipus d’informació es codificarà: la url d’una pàgina web, una targeta de presentació, un enllaç a Facebook, un text, una adreça de correu electrònic? Hi ha moltes possibilitats. Podem començar per un document de text qualsevol que s’hagi fet a classe i que estigui penjat a Google Docs.

Activitats d’ampliació

És convenient recordar la pràctica de la generació de codis QR quan més endavant, amb els treball de els competències 4, 5, 6 i 8 els alumnes creïn documents, que poden codificar.

Suggeriments

Es pot generar un debat crític sobre els codis QR, l’ús dels quals és cada dia més freqüent: alguns estan situats en llocs on és complicat el seu escanneig, com ara valles publicitàries o cartells col·locat a la part de darrera d’un autobús; altres vegades la informació que inclouen és la mateixa que conté el document en paper on apareixen.

Per això és fàcil que una eina que pot resultar molt efectiva publicitàriament parlant —i que, si la fem servir personalment, per a difondre informació entre el nostre cercle d’amics i coneguts, com ara una invitació a una festa d’aniversari, ens fa quedar com a innovadors, moderns i chics— esdevingui negativa pel mal ús o l’abús.

Recursos

Història dels codis QR: http://www.turvailoriental.com/articulo-code-qr-code.html

Generador de codis QR en línia http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/