Saltar al contenido

PD11. L’internet de les coses

Objectius

  • Entendre el concepte d’internet de les coses i les seves aplicacions en la vida quotidiana.

Continguts

Conceptes:

  • L’internet de les coses

Procediments:

  • Identificar alguns àmbits d’aplicació

Proposta d’activitats

Com que es tracta de que l’alumne simplement conegui el concepte, el docent intentarà explicar-ho de la manera més senzilla possible. La idea consisteix en una xarxa d’objetes de la vida quotidiana interconnectats; potser els dispositius i les aplicacions més properes a l’alumnat són aquelles referides a la salut i cures humanes i a la llar.

Salut i cures humanes   A través de la utilització de Iot en el camp de l’assistència mèdica es pretén beneficiar els pacients. Es busca escurçar el temps de tractament als hospitals, reduir els costos sanitaris i obtenir la millor assistència sanitària possible. Per fer-ho, es connecten sensors directament al pacient i a dispositius com tabletes i smartphones per tal d’obtenir dades en temps real. Aquesta informació pot ser consultada tant pel pacient com pel metge i permet observar i supervisar la salut del pacient.
A part d’ajudar als pacients IoT (Industrial Internet of Things) pot ajudar als metges, tècnics i infermers en la seva feina ja que IoT es pot utilitzar per supervisar amb sensors aquells equips dels hospitals que necessiten ser emplenats o calibrats. Un exemple serien els tancs d’oxigen. D’aquesta manera quan el sistema detecta que algun d’aquests equips necessita atenció pot alertar al personal corresponent.
Amb IoT es poden implementar sistemes que recullin de forma diària mesures com la pressió sanguínia, el sucre a la sang, la temperatura corporal, freqüència cardíaca… A més, en cas d’emergència es poden enviar avisos al metge o a emergències directament. Una altra ajuda és el control de la medicació per evitar oblits. D’aquesta manera els metges i cuidadors poden saber si el pacient s’ha pres la medicació.

A part dels dispositius enfocats a l’entorn mèdic també existeixen altres dispositius creats per ser usats en un entorn més personal. Les balances intel·ligents, per exemple, donen mesures del pes, ritme cardíac i mesuren la qualitat de l’aire en interiors entre altres. A més, aquestes balances envien les dades al teu telèfon i a través d’una aplicació pots veure diverses estadístiques.   Un altre exemple d’aquests tipus de dispositius son les polseres intel·ligents. Aquestes polseres poden registrar el ritme cardíac i gràcies al GPS poden registrar rutes, velocitat, distància recorreguda…   Llar   IoT ens ofereix una forma d’automatitzar algunes de les tasques de la llar i accedir als dispositius de la llar des de fora. Per fer-ho podem aplicar IoT de moltes maneres: comptadors intel·ligents, persianes automàtiques, sistemes de climatització intel·ligents, il·luminació automàtica, control d’incendis intel·ligent.
Les persianes automàtiques poden detectar la llum del sol per filtrar-la de forma automàtica i detectar si plou o fa vent per tancar les finestres. A més, es pot accedir al sistema des d’una aplicació o pàgina web per controlar les finestres de forma remota.
Els sistemes de climatització intel·ligent poden mantenir diferents sales a diferents temperatures aprofitant tant la informació actual com prediccions sobre el futur immediat. A més, a través de la geolocalització del smartphone el sistema pot refrigerar l’ambient a la temperatura programada abans que arribis a casa i apagar el sistema quan marxes.

Els sistemes de control d’incendis intel·ligents poden enviar una notificació al smartphone de l’usuari a través d’una aplicació en cas d’alarma. En cas de falsa alarma, l’usuari pot silenciar el sistema des del telèfon.
Amb IoT també podem connectar electrodomèstics a Internet. Per exemple, ja tenim models al mercat de neveres que es connecten per WiFi a Internet i tenen càmeres al seu interior per mostrar a través de l’smartphone de l’usuari imatges del contingut de la nevera. Un altre exemple son les cafeteres intel·ligents que es poden controlar des del mòbil. A més, a través de la geolocalització poden detectar quan l’usuari esta prop de casa i preguntar-li si vol un cafè, així al arribar ja esta llest.  

Activitats d’ampliació

Es tracta d’un camp molt nou, encara per desenvolupar, i que no està encara l’abast de tothom. Si els alumnes es mostren interessats els podem donar articles divulgatius que tractin del tema, com ara:

El ‘Internet de las cosas’ ahorraría 200.000 muertes anuales en las carreteras europeas

https://elpais.com/tecnologia/2009/05/20/actualidad/1242810061_850215.html

Internet de las Cosas: Grandes Oportunidades Para Emprendedores

http://www.mujeresdeempresa.com/internet-de-las-cosas-grandes-oportunidades-para-emprendedores/

Internet de las Cosas y cómo afecta a la arquitectura

https://ovacen.com/internet-de-las-cosas/

Video: El internet de las cosas

¿Qué es el IOT, el Internet de las Cosas?

https://www.hispavista.com/2017/02/iot-internet-las-cosas/

Suggeriments

Es pot generar un petit debat amb els alumnes sobre el tema. Els agradaria que una aplicació detectés les seves ganes de prendre un cafè i la seva proximitat a casa i, a l’arribar-hi, se’l trobessin preparat?

Recursos

Aplicació Google Fit

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.fitness